Tijdens de coronacrisis worden verschillende sectoren en werkgevers in het zonnetje gezet. Applaudiseren voor de zorg, interview met supermarktmedewerkers die extra hard werkten in tijden van schaarste en niet te vergeten al het logistieke werk wat daar achter de schermen in verschuilde. Ook in rustige tijden zijn er bepaalde sectoren die extra aandacht krijgen voor hun harde werk, maar er lijkt een werkgebied te zijn wat vaak wordt vergeten: de bouw. Niet alleen weten veel mensen weinig over het werk, we staan er ook vaak niet bij stil hoe afhankelijk we eigenlijk toch zijn van dergelijke sectoren. Daarom vandaag wat informatie over dit werkgebied.

De apparatuur

Veel mensen denken bij bouw aan bouwvakkers die grote verbouwingen doen, in de vorm van huizen opknappen en muren verzetten. Maar ook bij het uberhaupt de grond uit krijgen van een gebouw of woning is er natuurlijk een hoop werk nodig. De grond moet stevig zijn en goed te bebouwen, de fundering moet stevig staan, er moeten plattegronden en berekeningen worden gemaakt en daarna moet al het werk nog worden uitgevoerd. Met name de eerste fase staat men niet altijd bij stil. Omdat het om zulke grote stukken grond gaat, is er in de bouw veel apparatuur nodig in de vorm van machines die vaak ook og dienen als vervoersmiddel om zo'n groot gebied onder controle te houden. Deze machines kennen we allemaal als kinderspeelgoed, maar zien we zelden in het echt en al helemaal niet in gebruik. 

Alles over de shovel

Een van de belangrijkste machines in deze fase van het bouwen is de shovel. De shovel wordt ook wel een wiellader genoemd. Dit is een machine die wordt gebruikt voor grondverzet. Omdat het verzetten van grond gebeurt over een grond gebied fungeert deze machine ook als een soort auto, zodat je al zittend de machine kunt besturen en je werk kunt doen verdeeld over het gebied waar de grond verzet moet worden. Maar er schuilt nog veel meer interessants achter deze machine. Wist je dat de gemeente Amsterdam recentelijk de eerste elektrische shovel van Nederland in gebruik heeft genomen? Deze is veel stiller en minder vervuilend waardoor de gemeente de lucht kwaliteit hoopt te verbeteren. Door het vermindere geluid is dit ook een uitkomst voor de bediener van de machine, omdat dit snel tot gehoorbeschadiging kan leiden zonder de juiste bescherming. 

Om dergelijke machines aan te schaffen voldoet een simpele 'shovel te koop' in Google niet altijd. In de bouw heeft men veel baat bij tweedehands machines zoeken, omdat deze vaak een grote investering zijn en niet altijd even makkelijk aan te schaffen. Hiervoor zijn allerlei websites waar tweedehands machines kunnen worden aangeboden en gekocht. Ook hierachter zit dus toch meer dan misschien verwacht!